Hvorfor er det vi fortsatt er så opptatt av andre verdenskrig? Hva vet man i Sverige om de norske jødenes skjebne? Hvordan klarer man av å skrive om ondskap som er så nært knyttet til den egne familiehistorien? Å skrive om barn som lider må være noe av det vanskeligste som finnes. Hvorfor gjør man det likevel?

Simon Stranger er hyllet forfatter til Leksikon om lys og mørke (Minns deras namn på svensk) og har nylig kommet ut med podcasten/lydboken Flukten på Fabel, om flukten til Sverige under andre verdenskrig. Begge fortellingene tar utgangspunkt i Strangers egen svigerfamilie, og denne koblingen er nærværende gjennom begge fortellingene.

Jessica Bab Bonde har skrevet den prisbelønte barneboken Vi kommer snart hem igen, en tegneseriebarnebok om Holocaust og om seks jødiske overlevende. Jessica arbeider også som agent for andre forfattere.

Voksenåsen har i mange år arbeidet med å løfte frem fortellinger om okkupasjonen og de norske jødenes skjebne. Den lange grensen mot Sverige fungerte under krigen som en nødutgang for de norske jødene. Den norsk jødiske befolkningen talt ca 2100 personer da Tyskland invaderte Norge den 9. april 1940. Ca 1200 av dem fluktet til Sverige og 773 ble sent til konsentrasjonsleir i Polen og Tyskland.

Voksenåsen programsjef Anna Floren leder samtalen med Stranger og Bonde og inviterer de to forfatterne til å undersøke hverandres forfatterskap. Samtalen vil også dreie seg om nye litterære formater – sånn som Strangers Flukten – og her vil Jessicas virke som litterær agent gi ytterligere perspektiv til diskusjonen.